Πως πήραν το ονόματα τους γνωστά τοπωνύμια της Κασσάνδρας

Πως πήραν το ονόματα τους γνωστά τοπωνύμια της Κασσάνδρας

Το πρώτο γνωστό όνομα της Χερσονήσου ήταν «Φλέγρα». Σύμφωνα με το γνωστό μύθο, έγινε μάχη μεταξύ των Ολύμπιων Θεών και των Γιγάντων και η Χερσόνησος αυτή ήταν «πεδίον φλεγόμενον» και έτσι ονομάστηκε Φλέγρα.

Το επόμενο γνωστό όνομα ήταν «Παλλήνη». Σύμφωνα με γνωστό πάλι μύθο, οι Παλληνείς της Αχαίας κατά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, από την Τροία προσορμίστηκαν στην Νότια πλευρά της Χερσονήσου, ίσως στην περιοχή της σημερινής Ν. Σκιώνης. Μαζί τους είχαν και πολλές Τρωαδίτισες ως αιχμάλωτες. Αυτές κάποια στιγμή έκαψαν τα πλοία των Ελλήνων σε μια ύστατη προσπάθεια να ματαιώσουν το νόστο των Ελλήνων και μαζί και τις ταπεινώσεις που θα υφίσταντο. Το εγχείρημα πέτυχε και οι Παλληνείς παρέμειναν εκεί και ονόμασαν όλη τη Χερσόνησο «Παλλήνη». Με το όνομα αυτό εμφανίζεται η Χερσόνησος μέχρι τουλάχιστον το 316 π. Χ. οπόταν ο τότε Βασιλιάς της Μακεδονίας Κάσσανδρος έχτισε στην περιοχή της σημερινής Ν. Ποτίδαιας μια πόλη που της έδωσε και το όνομά του, δηλαδή την ονόμασε Κασσάνδρεια, όπως ο Μέγας Αλέξανδρος έχτισε την Αλεξάνδρεια. Από το γεγονός αυτό η όλη Χερσόνησος ονομάστηκε Κασσάνδρεια και αργότερα, χάρη συντομίας Κασσάνδρα. Το όνομα αυτό διατηρεί, ως γνωστόν, μέχρι σήμερα.

Βάλτα. Το όνομα αυτό είναι το πρώτο-αρχικό όνομα της σημερινής Κασσάνδρειας. Η επικρατούσα άποψη για το όνομα αυτό είναι η εξής: Ο αρχικός οικισμός πρέπει να κτίστηκε σε περιοχή βαλτώδη-βάλτο. Η έκφραση στο Βάλτο, στα Βάλτα πρέπει να καθιέρωσαν το όνομα Βάλτα. Το πότε χτίστηκε αυτός ο οικισμός, μας είναι άγνωστο. Σε επίσημα κρατικά έγγραφα το όνομα Βάλτα αναφέρεται, για πρώτη φορά, το έτος 1579 μ. Χ. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1957. Τότε ο πρόεδρος της Κοινότητας, Ζέρβας Ιωάννης, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου, μετονόμασε το χωριό από Βάλτα σε Κασσάνδρα. Το όνομα αυτό διατηρήθηκε μέχρι το 1965. Τότε η κοινότητα μετατράπηκε σε Δήμο. Πρώτος εκλεγμένος Δήμαρχος ήταν ο Παπαγιάννης Αστέριος. Ο Δήμαρχος αυτός με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην αρχή του 1965, μετονόμασε το χωριό από Κασσάνδρα σε Κασσάνδρεια. Αυτό το έκανε στη μνήμη της μεγάλης Μακεδονικής πόλης που όπως λέχθηκε παραπάνω ο Μακεδόνας Βασιλιάς Κάσσανδρος έχτισε το 316 π. Χ. στην αρχή της Χερσονήσου, στη θέση της σημερινής Ν. Ποτίδαιας. Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθούν τα παρακάτω:

Και το όνομα αυτής Κασσάνδρεια και όχι Κασσανδρεία…… 

Στις πινακίδες οδικής σήμανσης, το όνομα της πόλης μας, είναι  λαθεμένα τονισμένο, ως Κασσανδρεία και όχι ως Κασσάνδρεια. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι το όνομα αυτό κλίνεται ως εξής:

Ονομαστική      η Κασσάνδρεια

Γενική             της Κασσάνδρειας   ή  της Κασσανδρείας

Αιτιατική       την Κασσάνδρεια.

Είναι προφανές ότι μόνο στη Γενική πτώση  μπορούμε να γράφουμε και  της Κασσανδρείας.

Στις πινακίδες οδικής σήμανσης γίνεται αναφορά στην Αιτιατική  πτώση, δηλαδή « προς την Κασσάνδρεια…»  ή στην Ονομαστική πτώση « η Κασσάνδρεια…».

Να ελπίσουμε ότι η  Δημοτική μας αρχή θα διορθώσει αυτή την ασχήμια πράγματι.

Σχετικά με την ιστορία αυτού του ονόματος αξίζει να σημειωθούν τα εξής:

Ο ΚΑΣΣΑΝΔΡΟΣ βασιλιάς της Μακεδονίας , το 316 π.Χ., έκτισε στην περιοχή της αρχαίας Ποτίδαιας μια πόλη την οποία ονόμασε Κασσάνδρεια από το όνομά του αντιγράφοντας ίσως τον Μέγα Αλέξανδρο με τηνΑλεξάνδρεια. Η πόλης αυτή, σημαντική του Μακεδονικού Βασιλείου,  καταστράφηκε περί τον 60 μ.Χ. αιώνα από τους Ούνους.

ΑΡΧΑΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ

Κατά την περίοδο αυτή στην Κασσάνδρα ήκμασαν οι παρακάτω 9 αρχαίες πόλεις:

1) ΠΟΤΙΔΑΙΑ Η πόλη αυτή, στην περιοχή του Ισθμού της Κασσάνδρας χτίστηκε , κατά τον 6ο π.Χ. αιώνα από τον Τύραννο των Κορινθίων Περίανδρο. Συνεπώς ήταν αποικία των Κορινθίων. Έχει, ως γνωστόν, μεγάλη και μακραίωνα ιστορία.

2) ΚΑΣΣΑΝΔΡΕΙΑ Η πόλη αυτή χτίστηκε, όπως λέχθηκε παραπάνω, από τον Βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρο επί των ερειπίων της αρχαίας Ποτίδαιας. Η Κασσάνδρεια υπήρξε ως μία από τις σημαντικότερες πόλεις όχι μόνο της Χαλκιδικής αλλά και ολοκλήρου της Μακεδονίας  Καταστράφηκε ολοσχερώς από τους Ούνους βαρβάρους κατά τον 6ο μ. Χ. αιώνα.

3) ΆΦΥΤΙΣ Η πόλη αυτή χτισμένη στην περιοχή της σημερινής Αθύτου υπήρξε αποικία των Ερετριαίων.

4) ΝΕΑΠΟΛΙΣ Ήταν χτισμένη στην περιοχή του σημερινού χωριού Πολύχρονο. Αναφέρεται από τον Ηρόδοτο.

5) ΑΙΓΗ Αναφέρεται και αυτή από τον Ηρόδοτο και ήταν χτισμένη σε περιοχή κοντά στη Νεάπολη.

6) ΘΕΡΑΜΒΟΣ Η πόλη αυτή υπήρξε αποικία των Ερετριαίων και ήταν χτισμένη σε περιοχή κοντά στο σημερινό χωριό Παλιούρι.

7) ΣΚΙΩΝΗ Η πόλη αυτή είναι μάλλον η αρχαιότερη της περιοχής καθότι, όπως λέχθηκε παραπάνω, χτίστηκεστην περιοχή της σημερινής Ν. Σκιώνης, από τους Παλληνείς της Αχαίας στρατιώτες του Τρωικού πολέμου.

8) ΜΕΝΔΗ Η πόλη αυτή υπήρξε αποικία των Ερετριαίων επίσης και ήταν χτισμένη στην περιοχή του σημερινού χωριού Καλάνδρα.

9) ΣΑΝΗ Υπήρξε και αυτή αποικία των Ερετριαίων και ήταν χτισμένη στην περιοχή των Αγροτικών φυλακών Κασσάνδρας.

Τιμολέων Μακρογιάνης Ομότιμος Καθηγητής ΑΠΘ

Δείτε Ακόμα


Χαλκιδική: Οι ξενοδόχοι θα πληρώνουν το 50% του τεστ κορωνοϊού για τους τουρίστες

Χαλκιδική: Οι ξενοδόχοι θα πληρώνουν το 50% του τεστ κορωνοϊού για τους τουρίστες

Διαβάστε ...
Κλείνουν τα εστιατόρια για 7 μέρες - Σε lockdown καλεί σωματείο

Κλείνουν τα εστιατόρια για 7 μέρες - Σε lockdown καλεί σωματείο

Διαβάστε ...

Fashionfy by Moustas Lab