Η πανδημια του κορωνοιου που μονιμα και επιμονααπειλεικαθημερινα τη ζωη του ανθρωπου , ητανφυσικο, να προκαλεσει και να αποκαλυψει το κοινωνικοαγχοςπου αποσταθεροποιει την ψυχοσυναισθηματικηισορροπια και συμπεριφορα και λειτουργικοτητα του ανθρωπου.
Εδώ φυσικασκοπος μας, δεν είναι να αναφερθουμε και να αναλυσουμεγνωσεις , σκεψειςβιβλιογραφικεςεμπειριες , περι του γενικευμενουαγχους , αφου ο χρονος και ο χωρος είναι περιορισμενος.
Σκοπος μας είναι να αναφερθουμε στην αντιμετωπισητου υπερβολικουαγχους , ουσιαστικα την απληαπλουστευμενηεφαρμογηκαποιωνεπιστημονικωναρχων από το χωρο της Γνωστικηςψυχολογιας.
Στην πραγματικοτητα το αγχος είναι φυσικοσυστατικοτης υπαρξιακης μας και ψυχοσωματικηςισορροπιας και δυναμικης του ανθρωπου. Γιατιγνωριζετεκαποιον που να μην εχειαγχος?μονον οι νεκροι δεν εχουν .Το υπερβολικοαγχοςείναι τοπροβλημα μας .συνεπως δεν μιλαμε για εξαφανιση του , γιατικατιτετοιο θα οδηγουσε σε μαρασμοαλλα για μια αποτελεσματικηρυθμιση του υπερβολικουαγχους.
Ο Δρ. Χανς ΣελιεΑυστριακος , πατερας του αγχους , μας λεγει ότι κάθε ανθρωποςξεκινα με ένα συγκεκριμενοποσοενεργειας και χρονουστον λογαριασμοτου.Ταατομα που καταφευγουναλογισταμε το παραμικρο και αποσυρουνποσοενεργειας και χρονου(‘χρεοκοπουν’) σωματικα και ψυχικα, πολύ πιο συντομα από αλλαατομα που αντιδρουν με οικονομιαδυναμεων .Μαθετε να διαλεγετε τις μαχες με συνεσηγιατιμπορει να κερδισεις τη μαχη και να χασεις το πολεμο.! ‘ Δωσε μου το κουραγιο να αλλαξω αυτά που μπορω να αλλαξω..υπομονη να δεχτω αυτά που δεν μπορω και τη Σοφια να καταλαβαινω τη διαφοραμεταξυτων δυο. Απλοφαινεται
Οι περισσοτεροιανθρωποι όμως κανουνλαθος στο τριτομερος. Παρασυρονταιαπ’τασυναισθηματα τους και κατω από συνθηκεςσυναισθηματικηςφορτισης δεν εχουν τη συνεση να κανουν μια διακοπη ¨. Α} αν το προβλημαμπορει να αλλαξει Β) αν εχειυψηλοβαθμοπροτεραιοτητας Γ) τι πλανοπρεπει να ακολουθησουν και Δ) το ποσο των πηγων (χρονου , ενεργειας )θελουν να αφιερωσουν.
Σκεφτειτε ένα προβλημα που σας απασχολει αυτόν τον καιρο και εξετασετε τις παραπανωεπιλογες. Εάν απαντησετεθετικα στις δυο πρωτες και το προβλημαμπορει να αλλαξει, πρεπει στη συνεχεια να εξετασετεολες τις πιθανεςλυσεις, να τις αξιολογησετε και να επιλεξετε την καλυτερη . Παραλληλαεξετασετε και μαθετεοσοπέρισσοτεραμπορειτε για το προβλημα σας . Τελος αν η λυση δεν αποδωσειεξετασετε μια εναλλακτικη. Αν δεν μπορει να αλλαξειτουλαχιστονκανατε ότι μπορουσατε και να ειστεησυχοιαπ’αυτηντην πλευρα.
Στη συνεχεια για τη μειωση του υπερβολικουαγχουςχρησιμοποιηστε άλλες μεθοδους από την γνωστικηψυχολογια όπως να αλλαξτε τον τροπο που βλεπετε το προβλημα , να μειωσετε την σημασια του και να δειτεαυτό από άλλη χρονικηαφετηρια , χρησιμοποιηστε το χιομορ, ασχοληθειτε με αλλαπραγματα κλπ.
Αν το θεμα σας ενδιαφερειμπορειτε να ενημερωθειτεδιαβαζονταςσχετικουλικο « ΕφαρμοσμενεςΨυχολογικεςΤεχνικες για την επιτευξηαλλαγων στη Ζωη μας .»
ΑΝΤΙΓΟΝΗ Μ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΔΡ. ΜΙΧΑΗΛ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ ΒSc, MSc ΝΕΥΡΟΛΟΓΟΣ-ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ