News

Ο Ιβάν Σαββίδης σε νέα επένδυση – Αγοράζει το ξενοδοχείο Πόρτο Καρράς

Ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος ελέγχει ήδη το ξενοδοχείο «Makedonia Palace» και προωθεί επένδυση ύψους 80 εκατ. ευρώ για τουριστικό συγκρότημα στο πρώην Ξενία Παλιουρίου Χαλκιδικής, φαίνεται πως είναι ο επενδυτής με τον οποίο έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις η οικογένεια Στέγγου για την πώληση του συγκροτήματος Πόρτο Καρράς.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες - αφού έχουν κυκλοφορήσει αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων και η αμερικανική Hines - και ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την πλευρά Στέγγου, τότε ο Ιβάν Σαββίδης θα μετατραπεί σε ισχυρό πόλο του ελληνικού τουρισμού, καθώς θα ελέγχει ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της χώρας. Ταυτόχρονα αναμένεται να προχωρήσει το στοιχειωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη εκατοντάδων πολυτελών κατοικιών στο Πόρτο Καρράς.

H διοίκηση της Τεχνική Ολυμπιακή ανακοίνωσε προχθές πως βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με υποψήφιο επενδυτή χωρίς να τον κατονομάσει.

Δεν είναι γνωστό εάν ο κ. Σαββίδης αποκάλυψε τις προθέσεις του κατά την πρόσφατη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη. Στη συγκεκριμένη συνάντηση σίγουρα υπενθύμισε στον πρωθυπουργό πως από το 2013 έχει αποκτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ την έκταση του πρώην Ξενία Παλιουρίου και ακόμα περιμένει να αδειοδοτηθεί η επένδυση.

Το ξενοδοχείο

Το Πόρτο Καρράς έχει αποτιμηθεί προς 394,5 εκατ. ευρώ, (στοιχεία 31/12/2018), αξία που είναι μειωμένη κατά 72,5 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης εκτίμησης της 31/12/2017. Ως εκ τούτου, οι συζητήσεις για το ύψος του τιμήματος έχουν ως βάση τα 394,5 εκατ. ευρώ, με το Πόρτο Καρράς, που βρίσκεται σε έκταση 17.630 στρεμμάτων στη Σιθωνία, να περιλαμβάνει τα ξενοδοχεία Villa Galini, τα πέντε αστέρων Meliton και Sithonia και το Village Inn. Το ξενοδοχειακό συγκρότημα διαθέτει την μεγαλύτερη ιδιωτική μαρίνα στη Βόρεια Ελλάδα, που είναι μία από τις μεγαλύτερες των Βαλκανίων, γήπεδο γκολφ 18 οπών και συνεδριακό κέντρο. 

 

Στο πρότυπο των μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων, που συνδυάζουν την κατοικία με τις τουριστικές μονάδες, η Πόρτο Καρράς Α.Ε. έχει εξασφαλίσει την οικοδομική άδεια για την κατασκευή 526 υπερπολυτελών κατοικιών τις οποίες οι αγοραστές θα έχουν τη δυνατότητα να ενοικιάζουν. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων των δύο πλευρών θα κριθεί από το ύψος του τιμήματος στο οποίο εκτιμάται ότι θα ενσωματωθεί η υπεραξία της οικιστικής επένδυσης.

Με στόχο τη διευκόλυνση της πώλησης και της απόσχισης δραστηριοτήτων που δεν σχετίζονται με το ξενοδοχείο, η Τεχνική Ολυμπιακή έχει εισφέρει τις μετοχές της Πόρτο Καρράς A.E. στην εταιρεία T.O. International Holding Ltd.

Από το 1963

Η πώληση του Πόρτο Καρράς θα σημάνει την αλλαγή, για τρίτη φορά ιδιοκτήτη σε διάστημα μισού περίπου αιώνα, με την ιστορία της τουριστικής ανάπτυξης να χρονολογείται από το 1963, οπότε η μονή Γρηγορίου του Αγίου Όρους, προχώρησε στην πώληση μέρους του δασικού ακινήτου της στο Ν.Μαρμαρά Χαλκιδικής. Την έκταση αγόρασε η εταιρεία "Τουριστική Γεωργική-Εξαγωγική" Α.Ε. του εφοπλιστή Γιώργου Καρρά, ενώ η εκμετάλλευσή της "ξεκλείδωσε" με νομοθετικό διάταγμα του 1968 (βάσει του οποίου παύει να χαρακτηρίζεται δάσος) και με νόμο του 1977 που προέβλεπε την τουριστική αξιοποίησή της.

Οι εξελίξεις αυτές όμως, δεν απέτρεψαν την πτώχευση της εταιρείας του Καρρά, με τις πιστώτριες τράπεζες να θέτουν το ξενοδοχειακό συγκρότημα σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης, το οποίο αγοράστηκε τον Ιανουάριο του 1999 από την Ποτιδαία, θυγατρική εταιρεία της Εθνικής Τράπεζας. Τον Δεκέμβριο της ίδια χρονιάς η Εθνική Τράπεζα, η  ΕΤΒΑ και η ΕΤΕΒΑ μεταβίβασαν με διεθνή διαγωνισμό την εταιρεία ΠΟΤΙΔΑΙΑ στην Τεχνική Ολυμπιακή, που πλειοδότησε. Το 2004 με τροπολογία του τότε υφυπουργού Οικονομίας Χρ.Πάχτα αποχαρακτηρίζονται 110 στρέμματα, ρύθμιση που θεωρήθηκε φωτογραφική υπέρ του Κ.Στέγγου. Ωστόσο, παρότι ο ίδιος υπεραμύνθηκε, τότε, την αναγκαιότητα της τροπολογίας προκειμένου να επιταχυνθεί η υλοποίηση μίας μεγάλης επένδυσης, η συγκεκριμένη ρύθμιση αποσύρθηκε, έχοντας, προηγουμένως, προκαλέσει πολιτική έκρηξη και ισχυρές αναταράξεις στην τότε κυβέρνηση.

Το 2017, οριστικοποιήθηκε η υπ.αρ.199/2010 οικοδομική άδεια για ανέγερση 526 κατοικιών στο συγκρότημα Πόρτο Καρράς, μετά την έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Θεσσαλονίκης με την οποία απορρίφθηκε αίτηση ακύρωσης που άσκησε ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης κατά της απόφασης της 8ης Συνεδρίασης της 4ης/8/2015 του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α.) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής. Η άδεια αυτή είναι και ένα από τα ισχυρά χαρτιά της επένδυσης στο Πόρτο Καρράς.

Πληροφορίες: capital.gr, euro2day.gr

Login to post comments
Σύννεφο Ετικετών
Google Ads
Δημοφιλής
Τηλέφωνα Δήμων
Sponsors