Sponsors
News

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ 2019,Οδεύοντας στις Συνθήκες του Σήμερα...

Είναι εντυπωσιακό ότι η συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές εξαντλείται προεκλογικά σχετικά με το πιθανό αποτέλεσμα και την εκλογική δύναμη προσώπων.

Εκείνο που δεν τέθηκε, αλλά επείγει να τεθεί σε διάλογο και συζήτηση, είναι ο ρόλος του Δήμου, η κατάληλη μορφή διοίκησης, η σχέση με τους πολίτες και το κράτος, ο τύπος του δημάρχου και των συνεργατών του, που είναι κατάλληλος στη νέα εποχή της κρίσης.
Αντί να μοιρολατρούμε, πρέπει να κατανοήσουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές.
Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι μια βαθμίδα της διοίκησης του κράτους ούτε τοπική μικρογραφία της,είναι αυτόνομη και υπερκομματική.

Κάθε Δήμος έχει τη δική του ιδιαίτερη προσωπικότητα που είναι ριζωμένη στη γεωγραφία του, στην τοπική ιστορία του αλλά και στον χαρακτήρα του,που στο δικό μας,είναι Τουριστικός στην πλειονότητά του.
«Ο Δήμος Κασσάνδρας περιέχει τους σπόρους της ίδιας του της αναγέννησης».

Χρειαζόμαστε διαφορετικά επίπεδα αρμοδιοτήτων και ευθυνών, που μπορεί να επιτευχθούν μόνο με όλες τις μορφές συνεργατικότητας μεταξύ ΔΗΜΟΤΩΝ και ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ.

Οι λύσεις δεν μπορούν να επιβληθούν απέξω και από πάνω, από τεχνοκρατικούς ή κομματικούς σχεδιασμούς, αλλά μόνο μέσα από την κοινωνία των πολιτών της Κασσάνδρας, από τους ίδιους τους Δημότες, από την ανάπτυξη νέων δομών λήψης αποφάσεων και νέων πεδίων συλλογικού διαλόγου.

Οι Δήμοι είναι οι μόνοι που μπορούν να υποστηρίξουν μορφές συμμετοχικότητας με τρόπους που σε κανένα άλλο επίπεδο διακυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει.

Η απευθείας συμμετοχή των πολιτών είναι δύσκολη διαδικασία, χρονοβόρα και χρειάζεται δέσμευση, αλλά είναι ταυτόχρονα ίσως μία από τις σημαντικότερες λειτουργίες διακυβέρνησης ενός Δήμου κατά την ταπεινή γνώμη μου...

Σήμερα, σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι μόνο σε ελληνικό, η Κασσάνδρα «φύση» τουριστικός προορισμός,πρέπει να αναλάβει έναν νέο ρόλο και να επαναπροσδιορίσει τη σχέση της, με το κεντρικό κράτος αλλά και με το διεθνές τουριστικό περιβάλλον.

Ο ρόλος του δημάρχου αποκτά νέο νόημα και δυναμική. Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά ενός δημάρχου σε αυτό το καινούριο περιβάλλον,αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που είναι αναγκαία για τον δήμαρχο?

Αυτά αναζητούν οι Δημότες στη σημερινή εποχή, προκειμένου να αντικατασταθεί η υποβάθμιση του τόπου με την αναβάθμιση βάζοντας ξεκάθαρα το ερώτημα: ποιός ΜΠΟΡΕΙ?ΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ?ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ?

Ο δήμαρχος πρέπει να έχει ισχυρή θέληση που να χαρακτηρίζεται από Μαχητικότητα,Αποφασiστικότητα,Θάρρος σε τέτοιο βαθμό που η υπέρβαση εαυτού, να είναι δεδομένη.

Πρέπει να αντιλαμβάνεται την «πόλη της Κασσάνδρας» σαν μια μοναδική οντότητα στην οποία αξίζει κανείς να αφοσιωθεί πλήρως, χωρίς άλλες φιλοδοξίες, και για τον οποίο η ίδια η ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ αποτελεί υπέρτατο και τελικό σκοπό.

Πρέπει να έχει πάνω απ’ όλα μια ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗ προσέγγιση στη διακυβέρνηση. Να είναι ένας ρεαλιστής με όραμα και προτίμηση στην επίλυση ΤΟΠΙΚΩΝ προβλημάτων ,παρά ίσως στην ιδεολογία,που προσιδιάζει σε κόμματα.

Πρέπει όμως ταυτόχρονα να έχει την ικανότητα να κοιτάζει πέρα από τα εμφανή όρια, να συλλαμβάνει ΣΤΟΧΟΥΣ προς το παρόν μη θεατούς εκεί όπου οι άλλοι αντιλαμβάνονται μόνο το τώρα και όχι το αύριο.

Ο Δήμαρχος πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο αλληλοεξαρτώμενων κύκλων(τάξεων,κοινωνικών ομάδων,κλάδων κ.ο.κ) και όχι απομονωμένος στην κορυφή της πυραμίδας κλειστών διοικητικών σχημάτων.

Η εντολή των δημοτών σήμερα είναι ξεκάθαρη:Ο Δήμος να πάψει να αποτελεί σκαλοπάτι για την κεντρική εξουσία, και να είναι παραπαίδι της. Οφείλει να αποκτήσει τον δικό του ανεξάρτητο ρόλο και παρουσία σε διεθνές επίπεδο (παγκοσμίως).

Η κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει όλους τους επι μέρους Δήμους , αλλά τους δοκιμάζει ίσως άνισα, ανόμοια και διαφορετικά ανάλογα με το πως αναλαμβάνουν να πάρουν την «τύχη στα χέρια τους».(Ας κοιτάξουμε δίπλα μας στους γειτονικούς μας δήμους κι ας συγκρίνουμε...)

Η τύχη των Δήμων ασφαλώς δεν είναι αδιάφορη ως προς την τύχη της χώρας. Αλλά η πορεία τους θα είναι διαφορετική και διαφοροποιημένη.
Διεκδικούμε λοιπόν αυτό που αξίζει στην Κασσάνδρα και όλους μας.

Κάθε Δήμος επομένως κρατάει ένα κομμάτι του μέλλοντος αποκλειστικά στη δική του ευθύνη,στα δικά του χέρια με οπλοστάσιο την ψήφο της 19ης Μαίου 2019.
Ο ρόλος του επόμενου Δημάρχου Κασσάνδρας είναι μεγάλος,τέτοιος που υπερβαίνει τον «μικρόκοσμο του ενός».

Ακριβός Γιώργος.