Sponsors
News

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ

ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΣΣΑΝΔΡΙΝΩΝ ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΩΝ
ΜΑΚΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Αναμφίβολα η Κασσάνδρα και η Χαλκιδική γενικότερα, έδωσε ηχηρό παρόν στον «Μακεδονικό Αγώνα» μετά το 1907. Εκείνο το έτος ήλθε στη Χαλκιδική ως Μητροπολίτης Κασσανδρείας ο ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ, που, εκτός των άλλων, ήταν φλογερός πατριώτης. Για την απόκρουση και εκδίωξη ενόπλων Βουλγαρικών ομάδων ιδρύει αμέσως Κέντρα και Επιτροπές Άμυνας (Ε.Α), σε κάθε χωριό της Κασσάνδρας. Διατηρεί στενή επαφή με τον Γενικό Πρόξενο ΛΑΜΠΡΟ ΚΟΡΟΜΗΛΑ στη Θεσσαλονίκη και συνεργάζεται με τους αρχηγούς αντάρτικων σωμάτων: Δημ. Κάκκαβο, Βασ. Παπακώστα, Γεωργ. Γαλανόπουλο και Αθαν. Μινόπουλο.
Η Κασσάνδρα, λόγω γεωγραφικής θέσης, αποτελούσε σπουδαίο στρατηγικό σημείο για την διεξαγωγή του Αγώνα. Εδώ αποβιβαζόταν, από την ελεύθερη Ελλάδα, αντάρτικα σώματα προερχόμενα από τις Βόρειες Σποράδες και προωθούνταν στη συνέχεια σε όλα τα σημεία της Μακεδονίας. Επίσης από εδώ μεταφέρονταν όπλα και τρόφιμα για τις ανάγκες των σωμάτων αυτών. Προφανώς οι Κασσανδρινοί που συμμετείχαν ενεργά σ΄αυτόν τον αγώνα είναι «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΙ» και το προσκλητήριό τους έχει ως εξής:
1. Από ΒΑΛΤΑ (Κασσάνδρεια)
ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (γιατρός) Α! πρόεδρος της Ε.Α. Έμπιστος πράκτορας του Προξενείου Θεσσαλονίκης. Συνεργάτης του Ειρηναίου, του Προξένου Κορομηλά και του Δ. Κάκκαβου. Κλήθηκε και επισκέφτηκε, πολλές φορές, κρησφύγετα και λημέρια ανταρτών για θεραπεία αρρώστων και περιποίηση τραυμάτων. Ενίσχυσε οικονομικά τον αγώνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Β! πρόεδρος της Ε.Α. ενίσχυσε σημαντικά τον Αγώνα.
ΦΤΙΚΑΣ ΑΛΚΙΒΙΑΔΗΣ (από τον Βάβδο). Δημογέροντας που μυήθηκε από τους πρώτους στον αγώνα από τον Α. ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ και τον έστελνε με εμπιστευτική αλληλογραφία στον Πρόξενο της Θεσσαλονίκης Λ. ΚΟΡΟΜΗΛΑ.
ΜΟΥΡΜΟΥΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Δημογέροντας, ταμίας και εισπράκτορας της Ε.Α.
ΤΖΙΝΤΖΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (από την κάτω Τζουμαγιά) Δημογέροντας. Ενίσχυσε ηθικά και υλικά τον Αγώνα. Το σπίτι του χρησίμευε ως προπαιδευτήριο των νέων.
ΖΑΧΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. Μυήθηκε στον Αγώνα από τον Δ. Κάκκαβο. Στην αρχή ήταν πράκτορας της Θεσσαλονίκης. Το 1908 κατατάχθηκε σε ένοπλο σώμα όπου διακρίθηκε για την ανδρεία και την αυτοθυσία του.
ΠΑΠΑ-ΖΑΧΟΣ (Ιερέας) Α! ταμίας της Ε.Α.
ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ (Δάσκαλος) Α! Γραμματέας της Ε.Α. και πράκτορας.
ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ. Β! Γραμματέας της Ε.Α. σύνδεσμος τροφοδότης και πράκτορας Κασσάνδρας και Θεσσαλονίκης
ΜΑΝΤΖΑΡΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ (αδελφός του Περικλή) Τροφοδότης των σωμάτων.
( Οι αδελφοί Μαντζάρη νοίκιασαν το μετόχι της Ι. Μονής Παντοκράτορος, κοντά στη Βάλτα, όπου έμειναν και τρέφονταν τα αντάρτικα σώματα των Παπακώστα και Γαλανόπουλου.)
ΠΑΡΑΘΥΡΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ. Β! ταμίας της Ε.Α. Προύχοντας που ενίσχυσε τον αγώνα πολλαπλά και πολύπλευρα. Ήταν σεβαστός στους Τούρκους . Κατηγορήθηκε από συμπατριώτες του στους οπλαρχηγούς Παπακώστα και Γαλανόπουλο από φθόνο, αλλά με τις εξηγήσεις που έδωσε όταν κλήθηκε αρμοδίως απέδειξε ότι οι κατηγόριες αυτές ήταν ψεύτικες.
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Δημογέροντας. Τροφοδοτούσε με όπλα του εμπορίου όλη τη Χαλκιδική. Πολλές φορές τα έφερνε η οργάνωση «Μαύρη Μοίρα» με καΐκι στην αγροικία του, στην παραλία «Παπα-κυρίτση», απ΄όπου τα παραλάμβανε ο αγωνιστής Ιωάννης Καραγιάννης και τα παρέδιδε στον Παπασταύρου ο οποίος τα αποθήκευε στην αποθήκη του Αθανασίου Ευσταθίου. Τελικά ενίσχυε ηθικά και υλικά τον Αγώνα.
ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ (παππούς, από τη μάνα, του υπογράφοντος αυτό το κείμενο) Έμπιστος αγωνιστής. Παραλάμβανε τα όπλα από την οργάνωση «Μαύρη Μοίρα» και τα παρέδιδε στον Παπασταύρου.
ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Φέρεται ως πρόεδρος της Ε.Α. Στην αχυραποθήκη του αποθηκεύονταν τα όπλα της οργάνωσης «Μαύρη Μοίρα»
ΣΤΑΜΠΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ. Συνεργάτης του Προξενείου Θεσσαλονίκης και του Δ. Κάκκαβου. Έπαιρνε από εκεί λαχεία και φωτογραφίες ηρώων και τα πουλούσε δίνοντας τα χρήματα στο Προξενείο για τον Αγώνα. Το Προξενείο του ανέθεσε εμπιστευτικές αποστολές που τις εκτέλεσε με επιτυχία.
ΡΗΓΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Μέλος της Ε.Α.
ΠΑΡΘΕΝΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ. Μέλος της Ε.Α.
ΔΑΛΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ, ΤΣΑΠΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΧΡΥΣΑΦΗΣ, ΧΡΥΣΑΦΗΣ ΤΙΜΟΛΕΩΝ, ΧΟΡΟΘΕΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ, και ΦΤΙΚΑΣ ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ. Δημογέροντες με σημαντική προσφορά στον Αγώνα.
2. Από Άθυτο
ΓΑΛΑΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ. Ένοπλος
ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ. Ένοπλος που συμμετείχε σε πολλές συμπλοκές με Τούρκικα αποσπάσματα και πολυμελείς συμμορίες.
ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ. Ένοπλος στο σώμα του καπετάν ΓΙΑΓΚΛΗ. Ήταν αγαπητός στο Γενικό Κέντρο Άμυνας Θεσσαλονίκης για την πολύπλευρη προσφορά του στον Αγώνα. Συμμετείχε σε πολλές συμπλοκές με Βουλγάρους και Τούρκους.
ΖΑΡΚΑΔΑΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ. Ένοπλος στο σώμα του καπετάν ΓΙΑΓΚΛΗ (Υπαρχηγός)

3. Από Φούρκα

ΞΕΝΟΦΩΝ ΠΑΙΟΝΙΔΗΣ. (Αρχιτέκτων). Ενεργό μέλος της Ε.Α. και συνεργάτης του ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ. Μυήθηκε στον αγώνα από τον Πρόξενο Λάμπρο Κορομηλά με τον οποίο είχε στενή συνεργασία. Με το πρόσχημα του κυνηγού πήγαινε συχνά στη λίμνη των Γιαννιτσών και αθόρυβα σχεδίαζε τις καλύβες (φυλάκια) των Βουλγάρων, σημείωνε την ακριβή τοποθεσία τους, όπως επίσης και τις οχυρώσεις τους και τις πολυδαίδαλες διαβάσεις τους. Τα σχεδιαγράμματα αυτά το Προξενείο τα τύπωνε σε πολλά αντίτυπα και τα έδινε στους αρχηγούς των Ελληνικών σωμάτων για το ξεκαθάρισμα των Βουλγαρικών θυλάκων. Τον Μάρτιο του 1908 έγινε εναντίον του ανεπιτυχής δολοφονική απόπειρα από Βουλγάρους κομιτατζήδες στον βάλτο των Γιαννιτσών. Για την δράση του γενικώς στον Αγώνα παρασημοφορήθηκε.

4. Από Κασσανδρινό
ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ. Ένοπλος.
5. Από Παλιούρι.
ΛΑΜΠΡΟΥ ΑΝΤΩΝΙΟΣ, ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, ΣΤΑΜΑΤΑΚΗΣ .. Μέλη της Ε.Α.

6. Από Αγία Παρασκευή.
ΜΑΥΡΟΜΑΤΗΣ ΜΙΧΑΗΛ. Μέλος της Ε.Α.
ΚΩΝΣΤΑΤΙΝΙΔΗΣ ΜΙΧΑΗΛ. Πράκτορας
ΣΤΑΜΑΤΗΣ ή ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ. Προσέφερε σημαντική υπηρεσία στον Αγώνα.
7. Από Χανιώτη
ΒΟΕΒΟΔΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ. Μέλος της Ε.Α.
8. Από Κρυοπηγή
ΣΟΥΣΟΥΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ. Σύνδεσμος, πράκτορας και μέλος της Ε.Α.
ΔΑΥΙΔ ΔΑΥΙΔ Ένοπλος.
Πηγή: Δ. Κύρου, 2003, (Χρονικά της Χαλκιδικής, τεύχος 48-49, σελ. 246-304, εκδόσεις ΙΛΕΧ)