Sponsors
News

Θέλουμε προγράμματα με άμεσες λύσεις από τους υποψηφίους Δημάρχους

          Και οι πέτρες ξέρουν ότι το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει. Το άλλαξε η κρίση. Η πλειοψηφία του κόσμου αποδοκιμάζει έντονα τις  πολιτικές δυνάμεις που μας βούλιαξαν. Δεν υπάρχει πια δυνατότητα μονοκομματικής κυβέρνησης. Μπήκαν στη ζωή μας νέα κόμματα για να απορροφήσουν την δικαιολογημένη αγανάκτηση των πολιτών. Κατ΄εμέ, βεβαίως, το αδηφάγο σύστημα τα δημιούργησε, και αυτά. Το σύστημα που απλά αλλάζει πουκάμισο για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να μη χάσει τον έλεγχο της μεγάλης αγέλης των ψηφοφόρων. Το κατεστημένο θέλει να έχει πάντα τον τελευταίο λόγο στις πολιτικές εξελίξεις που πολλές φορές ούτε και εκείνο δεν μπορεί να προβλέψει.

          Προσαρμόζοντας την νέα αυτή πολιτική πραγματικότητα στις τοπικές εκλογές το πιο ασφαλές συμπέρασμα είναι το εξής: Δεν υπάρχει πια κανένα  νόημα οποιασδήποτε κομματικής στήριξης σε υποψήφιο συνδυασμό για την τοπική αυτοδιοίκηση. Περισσότερο κακό μπορεί να κάνει μία τέτοια στήριξη στους υποψηφίους παρά καλό. Εκείνο μόνο που έχει απομείνει από τον πάλαι ποτέ πολιτικό διπολισμό και το παρατηρούμε σήμερα στην πράξη είναι οι παρεϊτσες της παλιάς εποχής που σε μεγάλο ποσοστό παραμένουν αναλλοίωτες και συνεχίζουν να λειτουργούν ως αυτόνομες κοινωνικές αγέλες. Αλλά και αυτό σιγά - σιγά θα αλλάξει. Η πλήρης απεξάρτηση από το παλιό πολιτικό σκηνικό απαιτεί χρόνο. Σίγουρα θα σπάσει και αυτό το απομεινάρι των προηγούμενων δεκαετών.

          Η νέα πραγματικότητα μοιραία υποβάθμισε και τις πολιτικές ιδεολογίες. Πολύ λίγο ενδιαφέρει πια τον πολίτη το κατά πόσο είναι Αριστερός  ο Τσίπρας από τη στιγμή που στην πράξη αποδείχτηκε ότι είναι ο συνεπέστερος συνοδοιπόρος της παγκόσμιας Τράπεζας αλλά και κατά πόσο προοδευτικός υπήρξε ο τρισμέγιστος δημοκρατικός αγωνιστής των δεκαετιών του 80΄ και 90΄, Άκης Τζοχατζόπουλος, από τη στιγμή που με την αξία του βλέπει πια τον κόσμο μέσα από τα κάγκελα. Αλλά και τα νέα κόμματα, όπως οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, το ποτάμι κλπ δεν έχουν κάποια σαφή ιδεολογική ταυτότητα.

          Στην πραγματικότητα αυτή τη στιγμή κανείς δεν έχει ανάγκη από ιδεολογίες, αλλά μόνο από πολιτικές επιλογές.          Και φθάνουμε στο δια ταύτα. Βλέπουμε και ακούμε τους υποψηφίους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους. «Είμαστε οι καλύτεροι» υποστηρίζει ο κάθε υποψήφιος συνδυασμός. Εννοείται ότι θα το πουν αυτό, διαφορετικά δεν έχουν λόγο ύπαρξης στην αρένα των υποψηφίων δημοτικών αρχόντων. Εκείνο, όμως, που θέλουμε εμείς οι δημότες δεν είναι ιδεολογίες και ξύλινη γλώσσα. Ζητούμε να διαβάσουμε για προγράμματα, θέσεις, επιλογές. Για πρακτικές και προτεινόμενες λύσεις που με την ανάληψη των καθηκόντων θα μετατραπούν άμεσα σε πολιτική δράση. Όχι άλλες θεωρίες, όχι άλλες ιδεολογίες, όχι άλλο μπλα – μπλα. Χορτάσαμε από φιλολογικές τοποθετήσεις και ζαχαρένιες κουβέντες.

          Η Βάλτα βουλιάζει. Οι φωτογραφίες που ανεβάζουμε διαρκώς  στο διαδίκτυο από την εφημερίδα μας  απεικόνιζαν μία έρημη πολιτεία ένα χωρίο φάντασμα και συνήθως σε ώρες υποτίθεται εμπορικής αιχμής. Εμπρός, λοιπόν, κύριοι υποψήφιοι. Ας ξεκινήσουμε από αυτό. Το γνωρίζετε το συγκεκριμένο πρόβλημα; Εντοπίσατε την αιτία του ώστε να δώσετε λύση; Έχετε προβλέψει κάτι συγκεκριμένο που θα αλλάξει την κατηφορική πορεία των πραγμάτων για την πρωτεύουσα της Κασσάνδρας ή στα επόμενα χρόνια θα αναγκαστούν τα παιδιά μας να αποδημήσουν σε άλλες πολιτείες;

          Για τον τουρισμό ποιες είναι οι θέσεις σας; Για την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας προς όφελος του ταμείου του Δήμου; Για την καθαριότητα, τα σκουπίδια, το παραεμπόριο που ανθεί και ενισχύεται από την έλλειψη της δημοτικής αστυνομίας τι μέτρα θα λάβετε; Για την έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στη Σκιώνη, Λουτρά Αγίας Παρασκευής, Παλιουρίου όπου ακόμα αδειάζουμε βόθρους δίπλα σε γεμάτες από κόσμο ταβέρνες έχουμε κάτι άμεσο ή «θα» «θα» και «θα»; Τέλος, θέλουμε να ακούσουμε για τα έργα ανάπτυξης και υποδομών. Έργα που θα αλλάξουν την μοίρα αυτού του τόπου. Έργα που θα μετατρέψουν την άγονη γη σε παραγωγικό έδαφος. Τον έρημο τόπο σε πλούτο.

          Βέβαια, δε γελιόμαστε. Όσο οργανωμένη και να υπάρξει η όποια νέα δημοτική αρχή δε πρόκειται να δώσει άμεση λύση στο σύνολο των παραπάνω ζητημάτων. Αυτό, όμως, που θέλουμε είναι να υπάρχει ρεαλιστικό πρόγραμμα και προτεινόμενη λύση για κάθε θέμα, πρακτικά εφαρμόσιμη την επόμενη ημέρα. Γιατί εάν ακολουθήσουμε την πεπατημένη, πρώτα να προσπαθήσουμε να εκλεγούμε και μετά να αποφασίσουμε για το πως θα δράσουμε, τότε καληνύχτα. Το τρένο θα χαθεί. Και θα χάνεται συνέχεια. Καλή η καθαρή και έντιμη διαχείριση των οικονομικών, και εύγε σε όποιον την πράττει γιατί έχουν δει πολλά τα μάτια μας, αλλά χωρίς ανάπτυξη η πορεία θα παραμείνει από στάσιμη, έως και κατηφορική, γιατί τουρισμό δεν έχουμε μόνο εμείς στην Κασσάνδρα. Έχουν και αλλού στη Χαλκιδική και τη Βόρεια Ελλάδα.

          Όχι άλλα ξύλινα λόγια. Όχι άλλες ιδεολογίες και μεγάλες κουβέντες. Λύσεις στα προβλήματά μας θέλουμε. Τις έχετε;

Γράφει ο δικηγόρος, Πολυδεύκης Παπαμιχαήλ