Sponsors
News

Έφυγε από τη ζωή ο σεφ Νίκος Κατσάνης

Φτωχότερη είναι πλέον η Ελληνική κουζίνα, καθώς έφυγε από τη ζωή ένας από τους καλύτερους εκφραστές της, ο σεφ Νίκος Κατσάνης.

Ήταν ένας από τους πιο καταξιωμένους σεφ, μπορεί όχι στο ευρύ κοινό, καθώς δεν ήταν «τηλεοπτικός», αλλά σίγουρα γνωστός στον κύκλο των επαγγελματιών της γαστρονομίας.

Βραβευμένος, λάτρης της ρουστίκ κουζίνας, της χρήσης φρέσκων τοπικών υλικών και των παραδοσιακών συνταγών, άφησε για πάντα την κουζίνα του και την οικογένεια του σε ηλικία μόλις 62 ετών.

Ο Νίκος Κατσάνης, γεννημένος στην Αυστραλία από μετανάστες γονείς, σπούδασε στην Αίγυπτο, στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων του Καΐρου, και Οικονομικά στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο (AUC), ενώ τα τελευταία περίπου 30 χρόνια, ζούσε στην Χαλκιδικής,  έχοντας ανοίξει το θρυλικό εστιατόριο «Η Σουσουράδα και ο Σγουρός Σκαντζόχοιρος».

Είχε διεθνείς συμμετοχές σε εκθέσεις, δημοσιεύσεις σχεδόν σε όλα τα έντυπα της γαστρονομίας, ήταν σεφ του «Μακεδονικού Χαλβά» και φημιζόταν για τα εξαιρετικά του πιάτα που βασίζονταν σε τοπικά προϊόντα, «διαφημίζοντας» τη δημιουργική απλότητα της ελληνικής, αλλά και της αγιορείτικης κουζίνας την οποία θαύμαζε εξίσου. Επίσης λάτρης του καλού κρασιού, διέθετε στο εστιατόριο του δεκάδες ποιοτικές ετικέτες.

Έγραψε για το εστιατόριο του ο γνωστός σεφ Επίκουρος στο βιβλίο του «Η νέα ελληνική κουζίνα»:

Τέτοια παρόμοια «δημιουργικότητα» δείχνει εξίσου ένα άλλο θρυλικό εστιατόριο, το «Σουσουράδα κι ο σγουρός σκαντζόχοιρος» του Νίκου Κατσάνη στην Άφυτο της Χαλκιδικής. Ναι μεν ο Κατσάνης προτιμά να προβάλλει την αυθεντικότητα των τοπικών συνταγών αυτούσια, αλλά οι γεύσεις των πιάτων που σερβίρει στο εστιατόριό του είναι τόσο ξένες από αυτές που έχουμε συνηθίσει στην αποξενωμένη αστική μας κουζίνα που ακόμη και το απλό σπετζοφάι του φαίνεται δημιουργικό, πόσο μάλλον η κολομπαρόπιτα (σφογγάτο με κολοκυθάκια) ή το στάρι με σουπιά.

Ο Νίκος Κατσάνης άφησε χθες την τελευταία του πνοή και κηδεύτηκε σήμερα στην Άφυτο, παρουσία μελών της οικογένειας του, φίλων, αλλά και κατοίκων του χωριου.

Πηγή:https://www.grtimes.gr

Login to post comments